אמנות חזותית
דביר מימון
אנימציה בימי קורונה: דבר האוצר

דביר מימון

אמנות חזותית

לטורים הקודמים

אנימציה בימי קורונה: דבר האוצר

י״ח באייר ה׳תש״פ (12 במאי 2020)

לנגיף שהעסיק (ומעסיק?) את כולנו בתקופה האחרונה אין צורה הנראית לעין. הודות למדע אנו יכולים לקבל דימוי כזה או אחר של אותה צורת חיים חמקמקה – מה שפותח את הפתח לשלל דימויים ויזואליים הנעים על רצפים שונים: מצחיקים, מפחידים, מטרידים, מנחמים ועוד ועוד. הצד השווה שבהם: הכדוריות ודימויי-המחושים (בעיצובים שונים), על שלל גירסאותיהם. כמו כן הצבע: ירוק אחיד, או כמה וכמה שילובי צבע, בין גוף הנגיף לאותם מחושים-קצוות.

הויזואליה היא שפה, כידוע. עוד לפני המצאת הכתב – האדם תיקשר באמצעות ציורים: ‘ציורי המערות’ וכתב החרטומים, למשל. גם כיום אנחנו חוזרים לתקשר בסמלים – החל מתמרורים דהויים וכלה באימוג’ים קורצים רוויי צבע.

אינה דומה ויזואליה המציגה את מסריה לצד טקסט או אמצעים אחרים לצורך הבעת מסר, לזו המשחקת על הבמה כשחקן יחיד. אם במדיום האיור למשל האיור עצמו והטקסט המאוייר חולקים את תשומת הלב של הקהל, וכמו כן בקומיקס (לפחות אלו שמכילים טקסט), הרי שבקריקטורה ובאנימציה אפשר לומר שהוויזואליה שולטת באופן בלעדי. אפשר להתווכח האם אלו תוצאות ישירות או לא, אך עובדה היא שבמדיומים האחרונים הנ”ל נוצרות תדיר הגזמות ענפות, כמו כן משחק רב ומגוון, ומתיחה אנרגטית – באלמנטים ובמסרים כאחד.

בבואי לאצור את גיזרת הקומיקס, הקריקטורה והאנימציה בפרויקט הקורונה של ‘יהי’ (ותודה לאלחי סלומון עורך כתב העת על ההזדמנות – בבקשה אל תמחק את המשפט הזה 🙂 ) התמקדתי בפניו השונות של המשחק החזותי, שהוזכר לעיל. לא בחרתי בנושא תמאטי מסויים הנגזר מן הקורונה כתופעה חברתית כשאר האוצרים בגזרות האחרות בפרוייקט – אלא דווקא משחקים עם צורתו וצבעו של הנגיף, לפי טעמם ורצונם של היוצרים שהוזמנו ליטול חלק.

אני מקווה שהפרויקט יפתח לכולנו את העיניים, יצבע באור אחר – מחויך יותר – את התקופה הזו, וכן יגרום לזווית ראיה חדשה על המציאות, כי כמו שיש דברים שאפשר לומר רק בשפה מסוימת ולא עוברים בתרגום, יש דברים שאפשר לומר רק בעזרת ייצוג חזותי, כי, כאמור, הויזואליה היא שפה. אתם מוזמנים לפתוח את המילון, ולהתחיל לשנן ‘אוצר דימויים’.

בריאותקורונהקורונה אנימציה

היצירה הבאה

תגובות פייסבוק

Share

Yehee — Political Poetic Journal